Elvețienii se pregătesc, duminică, să aprobe căsătoria pentru persoanele de același sex într-un referendum, care are șanse să treacă cu o largă majoritate, potrivit sondajelor de opinie. Țara alpină este una dintre puținele din Europa de Vest care nu a făcut încă pasul, relatează AFP.

Cu 30 de ani în urmă în Elveția, Thierry Delessert și partenerul său au fost întrebați în timp ce căutau apartamente dacă erau homosexuali sau veri. Prima opțiune îi privează în mod sistematic de locuințe.

Este „un mare pas înainte” pentru Elveția, spune pentru AFP Thierry Delessert (56 de ani), care a fost asistent medical în serviciile medicale psihiatrice înainte de a relua studiile pentru a deveni specialist în istoria homosexualității în Elveția, pentru a înțelege mai bine acest trecut întunecat.

Elveția a dezincriminat homosexualitatea în 1942, dar diferite secții municipale de poliție sau cantonale au continuat să țină registre – în unele cazuri până la începutul anilor 1990 – cu homosexuali.

Thierry Delessert, care a scris ”Să ieşim din ghetou. Istoria politică a homosexualităţii în Elveţia, 1950-1990”, spune că aceste registre erau ţinute în numele ”controlului devianţei şi moralităţii”.

Aceste fişiere puteau afecta viețile oamenilor.

”Dacă un presupus homosexual era judecat pentru furt, homosexualitatea sa era o probă suplimentară a imoralităţii sale. Dacă un homosexual cerea un apartament, nu-l primea. Dacă un homosexual voia un loc de muncă în funcţia publică, nu-l obţinea”, declară Thierry Delessert.

/www.hotnews.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.