Elvețienii au respins cu o largă majoritate, duminică, o inițiativă a dreptei populiste care ar fi limitat imigrația cetățenilor din Uniunea Europeană, potrivit sondajelor publicate după închiderea birourilor de vot, scrie AFP.

Tot duminică, elvețienii au votat în favoarea unui concediu de paternitate de două săptămâni, tot potrivit sondajelor la ieșirea de la urne.

Potrivit institutului gfs-Bern, 61% dintre votanți au susținut ideea.

Din 2005, Elveția acordă mamelor 14 săptămâni de concediu plătit după nașterea unui copil. Tații nu avea dreptul decât la una sau două zile de concediu parental.

Partidul Popular Elvețian (SVP), un partid populist de dreapta cu puternică reprezentare în Parlament, a lansat din nou o inițiativă de limitare a imigrației. Prin referendumul care a avut loc duminică, 27 septembrie, acesta voia ca Elveția să iasă dintr-un acord încheiat în 1999, cu Uniunea Europeană. Potrivit acestui acord, cetățenii UE pot trăi și lucra liber în Elveția. Inițiativa SVP de retragere a țării de la principiul liberei circulații ar fi avut efecte grave asupra economiei țării și a relației cu UE.
Pe lângă inițiativa „separatistă”, elvețienii au fost chemați duminică să își dea votul pentru o serie întreagă de probleme: de la reforma legii vânătorii, care relaxează protecția lupilor, la concediul de paternitate plătit, salariul minim în cantonul Geneva și permisiunea ca guvernul să cumpere noi avioane de luptă, o potențială achiziție în valoare de șase miliarde de franci elvețieni (cca. 5,6 miliarde de euro).

/www.hotnews.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.