Câteva lanţuri de hoteluri din Elveţia oferă clienţilor posibilitatea de a se relaxa şi distra, fără a avea grijă de postări

O vacanţă nu poate fi considerată reuşită, dacă despre ea nu au aflat şi prietenii virtuali. Cam acesta este principiul celor împătimiţi de reţelele de socializare, atunci când pleacă într-o călătorie. Câteva More »

Zăpada a început să dispară din Elveţia, inclusiv din Alpi

Zăpada a început să dispară din Elveţia, ţară identificată tradiţional cu câmpurile înverzite şi dealurile acoperite de zăpadă, care au atras generaţii de schiori şi de excursionişti, se arată într-un studiu realizat More »

Cotidianul elveţian de limbă germană „Neue Zürcher Zeitung“ : Biserica Ortodoxă Română, desfiinţată într-un important cotidian european „Şi în fascism, dar şi în comunism, a fost mereu în slujba puterii“

Analiza publicată în „Neue Zürcher Zeitung“, unul dintre cele mai respectate cotidiene de limba germană din Europa, este intitulată „Şi în fascism, dar şi în comunism, Biserica Ortodoxă a României a fost More »

Descoperire a oamenilor de ştiinţă în canalizarea din Elveţia

Oamenii de ştiinţă elveţieni au găsit aur într-un loc cu totul neaşteptat: în canalizarea şi instalaţiile de epurare a apei uzate din această ţară, scrie CNN. O cantitate de aur, estimată la More »

Cum ar putea atrage Romania mai multi turisti? Un specialist din Elvetia recomanda sa ne promovam mancarea si vinurile

Romania ar trebui sa se concentreze pe anumite tipuri de mancare, dar si pe vinurile pe care le produce atunci cand se promoveaza in afara tarii, pentru a atrage si mai multi More »

UE și Elveția deblochează negocierile privind cooperarea

UE și Elveția au anunțat joi relansarea tuturor negocierilor în diferite domenii de cooperare, după blocajul provocat de proiectele elvețiene pentru a limita imigrația europeană, relatează AFP. Această debloca vine după ce More »

UBS, amendată cu 2 milioane de dolari de Bursa elveţiană

Bursa elveţiană SIX a amendat cu două milioane de franci (două milioane de dolari) cea mai mare bancă din ţară, „UBG Group” AG, pentru că aceasta a comunicat cu întârziere anumite informaţii More »

Elveția avertizează Turcia să nu spioneze diaspora

Ministrul elvețian de externe Didier Burkhalter l-a avertizat joi pe omologul său turc Mevlut Cavusoglu că Elveția va urmări indiciile că Turcia și-a spionat diaspora, transmite Agerpres. Deputatul liberal elvețian Josef Dittli a More »

Academia de Studii Economice din București a încheiat un Acord de parteneriat cu Școala de Ospitalitate din Lausanne

În data de 16 februarie a.c., Academia de Studii Economice din București a încheiat un Acord de parteneriat cu Școala de Ospitalitate din Lausanne (Elveția), cea mai prestigioasă școală din lume în More »

Proteste si la Berna, Elvetia, 10 februarie 2017

Berna, Elvetia, 10 februarie 2017 #Rezist #Romania ✌️ Similare More »

AUDIO. Dragnea, pentru presa străină, despre corupție: „Bullshit”

„Va deveni România republica bananieră a Europei?”, se întreabă postul public elveţian SRF. Jurnaliştii spun de la început că Liviu Dragnea, pe care îl numesc mâna forte din spatele guvernului, este unul More »

Presa din Elvetia, Tagblatt : Zehntausende demonstrieren in Rumänien, „Fürchtet Euch, das Land erhebt sich”

RUMÄNIEN ⋅ Trotz eisigen Winterwetters lassen Rumäniens Regierunsgegner nicht locker: Bei der grössten Protestaktion seit Jahren fordern sie die Regierung auf, Pläne zur Lockerung der Antikorruptionsgesetze aufzugeben. In Rumänien demonstrierten am Sonntagabend More »

Doua avioane de lupta elvetiene au zburat la mica distanta de o aeronava guvernamentala ruseasca intr-o „verificare de rutina”

Moscova a cerut explicatii Guvernului elvetian dupa ce doua avioane de lupta elvetiene F/A 18 au zburat la mica distanta de un avion guvernamental rusesc care avea ca destinatie Peru, unde are More »

Elvetienii dau puteri sporite serviciilor secrete

Elvetienii dau puteri sporite serviciilor secrete. Elvetienii au spus masiv „da”, duminica, unei legi a informatiilor care autorizeaza serviciile secrete sa le supravegheze comunicatiile telefonice si activitatile pe Internet, potrivit primelor estimari cu More »

Video. In Elvetia se inaugureaza cel mai lung tunel feroviar din lume. Are 57 km si a costat 11 miliarde euro

Miercuri se inaugureaza cu fast in Elvetia cel mai lung tunel feroviar din lume, sapat sub Alpi si cu o lungime de 57 km. Lucrarile au durat 17 ani si au costat More »

Industria luxului din Elvetia nu mai merge ceas

Orologierii elvetieni se pregatesc de inca un an dificil din cauza dificultatilor economice care limiteaza cererile pentru branduri de lux pe principalele piete de export. Vanzarile in Hong Kong, prima piata mondiala More »

Elvetia va tine un referendum care va hotari daca bancile comerciale vor mai putea sa creeze bani

Elvetia va tine un referendum pentru a decide daca bancilor comerciale li se va interzice sa creeze bani, informeaza The Telegraph . Guvernul federal elvetian a confirmat joi ca va tine aceasta More »

Kriminalität: Freiburger Polizei fasst rumänische Panzerknacker

FREIBURG – Die Freiburger Kantonspolizei hat mehrere Rumänen festgenommen, denen sie 20 Einbrüche oder Einbruchversuche in Einkaufszentren vorwirft. Dort sollen die Männer jeweils Tresore aufgebrochen haben. Eine Beute von mehr als 370’000 More »

Ministrul elveţian al Finanţelor şi-a anunţat demisia, după victoria partidului naţionalist SVP

Ministrul Finanţelor, Eveline Widmer-Schlumpf, şi-a anunţat demisia după şapte ani în Guvernul Elveţiei, după ce partidul său conservator a pierdut alegerile din această lună, fiind câştigate de o formaţiune politică antiimigraţie, informează More »

Elvetia este prima tara care suspenda vanzarea modelelor Volkswagen suspecte ca ar fi fost modificate pentru a pacali testele

Autoritatile elvetiene au anuntat ca suspenda vanzarile de masini diesel noi din grupul Volkswagen, interdictia urmand a se aplica doar celor suspecte ca ar contine software-ul folosit pentru a trisa la teste, More »

Economia Elveției a crescut, în al doilea trimestru. Ar putea urma o nouă apreciere a CHF

Economia Elveţiei a crescut peste aşteptări, în trimestrul al doilea, susţinută de exporturile care au rezistat neaşteptat de bine la presiunea francului puternic, relatează Reuters, preluat de Mediafax. PIB-ul elveţian a avansat cu More »

 

Pastele in Elvetia


Sărbătoarea Paştelui în Elveţia

By Tatiana Scurtu-Munteanu

Paştele este o sărbătoare cunoscută încă din vremurile străvechi. Etimologia cuvântului „Paşte”, în germană „Ostern”, rămâne necunoscută, dar se presupune că aceasta este asociată cu sărbătoarea de primăvară, celebrată în cinstea zeiţei fertilităţii Ostara. De aici şi iepuraşul de Paşte şi ouăle, considerate simboluri ale fertilităţii.
Astăzi întreaga lume creştină sărbătoreşte Paştele ca Învierea lui Isus Hristos.
Şi aici, ca şi în alte ţări, Paştele are un caracter din ce în ce mai comercial, originile acestei sărbători având tendinţa de a se pierde în favoarea zilelor de odihnă care încep cu Vinerea Mare şi se încheie cu Lunea Paştelui.
Deja cu o lună înainte de Paşti, vitrinele magazinelor şi rafturile  supermarketurilor sunt decorate cu iepuri de ciocolată, ouă colorate şi cozonaci, astfel încât nu doar copiii sunt cei care se bucură de venirea Paştelui, dar şi adulţii. Prima zi de Paşte începe în multe localităţi cu căutarea ouălor de Paşte, ascunse într-un mod miraculos de iepuraş cu o noapte înainte.
Lunea Paştelui în Zurich este numită Zwanzgerle, în care copiii le propun adulţilor un joc. Regula acestuia este extrem de simplă, copiii vin cu ouă colorate de ei şi îi provoacă pe adulţi să le spargă coaja cu o monedă de 20 de cenţi. Dacă aceştia reuşesc, fără ca moneda să cadă pe jos, oul şi moneda le aparţin, dar dacă nu, atunci se vor cuveni copilului. De obicei câştigătorii sunt copiii, jocul fiind pentru ei un bun prilej de a-şi completa rezerva banilor de buzunar.
La Mendrisio, în cantonul italofon din Tessin situat în sud, sunt puse în scenă spectacole în Joia Mare cu soldaţi romani şi trompetişti călare ce vestesc Patimile lui Isus. După care în Vinerea Mare are loc o procesiune mult mai austeră ce constă în transportarea pe străzi a statuilor lui Isus după crucificare şi a mamei sale Maria.
În partea de vest a Elveţiei, oraşul Romont, în Vinerea Patimilor, are loc procesiunea persoanelor îndoliate, îmbrăcate în negru, care poartă prin tot oraşul pernuţe roşii cu instrumentele torturii lui Hristos pe ele, cum ar fi cuiele folosite pentru răstignire şi cununa de spini pusă pe capul lui Isus, şi batista cu care Sfânta Veronica i-a şters sudoarea Mântuitorului, pe care a rămas în mod miraculos amprenta feţei Sale. Străzile acestui oraş din cantonul Fribourg răsună în rugăciunile credincioşilor care reconstituie traseul urmat de Hristos spre Golgota.
În Nyon, în apropiere de Geneva, fântânile oraşului sunt decorate cu flori, panglici şi ouă, în conformitate cu o veche tradiţie germană ce sărbătorea topirea zăpezii şi revenirea apei în fântâni. Un obicei similar există şi în altă parte a ţării, la Bischofzell, în cantonul Thurgovie.
Satul Rougemont, cantonul Vaud, produce cu această ocazie ouă gigante, culorile cărora variază de la an la an.
Satul Rumendingen din cantonul Berne surprinde cu obiceiul aruncării beţelor de trestie de zahăr în duminica Paştelui, iar în cantonul Valais, unele sate au păstrat vechea tradiţie de Paşti de a oferi pâine, brânză şi vin.
La Lucerne, o serie de concerte de Paşte au loc în fiecare an.

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: