Câteva lanţuri de hoteluri din Elveţia oferă clienţilor posibilitatea de a se relaxa şi distra, fără a avea grijă de postări

O vacanţă nu poate fi considerată reuşită, dacă despre ea nu au aflat şi prietenii virtuali. Cam acesta este principiul celor împătimiţi de reţelele de socializare, atunci când pleacă într-o călătorie. Câteva More »

Zăpada a început să dispară din Elveţia, inclusiv din Alpi

Zăpada a început să dispară din Elveţia, ţară identificată tradiţional cu câmpurile înverzite şi dealurile acoperite de zăpadă, care au atras generaţii de schiori şi de excursionişti, se arată într-un studiu realizat More »

Cotidianul elveţian de limbă germană „Neue Zürcher Zeitung“ : Biserica Ortodoxă Română, desfiinţată într-un important cotidian european „Şi în fascism, dar şi în comunism, a fost mereu în slujba puterii“

Analiza publicată în „Neue Zürcher Zeitung“, unul dintre cele mai respectate cotidiene de limba germană din Europa, este intitulată „Şi în fascism, dar şi în comunism, Biserica Ortodoxă a României a fost More »

Descoperire a oamenilor de ştiinţă în canalizarea din Elveţia

Oamenii de ştiinţă elveţieni au găsit aur într-un loc cu totul neaşteptat: în canalizarea şi instalaţiile de epurare a apei uzate din această ţară, scrie CNN. O cantitate de aur, estimată la More »

Cum ar putea atrage Romania mai multi turisti? Un specialist din Elvetia recomanda sa ne promovam mancarea si vinurile

Romania ar trebui sa se concentreze pe anumite tipuri de mancare, dar si pe vinurile pe care le produce atunci cand se promoveaza in afara tarii, pentru a atrage si mai multi More »

UE și Elveția deblochează negocierile privind cooperarea

UE și Elveția au anunțat joi relansarea tuturor negocierilor în diferite domenii de cooperare, după blocajul provocat de proiectele elvețiene pentru a limita imigrația europeană, relatează AFP. Această debloca vine după ce More »

UBS, amendată cu 2 milioane de dolari de Bursa elveţiană

Bursa elveţiană SIX a amendat cu două milioane de franci (două milioane de dolari) cea mai mare bancă din ţară, „UBG Group” AG, pentru că aceasta a comunicat cu întârziere anumite informaţii More »

Elveția avertizează Turcia să nu spioneze diaspora

Ministrul elvețian de externe Didier Burkhalter l-a avertizat joi pe omologul său turc Mevlut Cavusoglu că Elveția va urmări indiciile că Turcia și-a spionat diaspora, transmite Agerpres. Deputatul liberal elvețian Josef Dittli a More »

Academia de Studii Economice din București a încheiat un Acord de parteneriat cu Școala de Ospitalitate din Lausanne

În data de 16 februarie a.c., Academia de Studii Economice din București a încheiat un Acord de parteneriat cu Școala de Ospitalitate din Lausanne (Elveția), cea mai prestigioasă școală din lume în More »

Proteste si la Berna, Elvetia, 10 februarie 2017

Berna, Elvetia, 10 februarie 2017 #Rezist #Romania ✌️ Similare More »

AUDIO. Dragnea, pentru presa străină, despre corupție: „Bullshit”

„Va deveni România republica bananieră a Europei?”, se întreabă postul public elveţian SRF. Jurnaliştii spun de la început că Liviu Dragnea, pe care îl numesc mâna forte din spatele guvernului, este unul More »

Presa din Elvetia, Tagblatt : Zehntausende demonstrieren in Rumänien, „Fürchtet Euch, das Land erhebt sich”

RUMÄNIEN ⋅ Trotz eisigen Winterwetters lassen Rumäniens Regierunsgegner nicht locker: Bei der grössten Protestaktion seit Jahren fordern sie die Regierung auf, Pläne zur Lockerung der Antikorruptionsgesetze aufzugeben. In Rumänien demonstrierten am Sonntagabend More »

Doua avioane de lupta elvetiene au zburat la mica distanta de o aeronava guvernamentala ruseasca intr-o „verificare de rutina”

Moscova a cerut explicatii Guvernului elvetian dupa ce doua avioane de lupta elvetiene F/A 18 au zburat la mica distanta de un avion guvernamental rusesc care avea ca destinatie Peru, unde are More »

Elvetienii dau puteri sporite serviciilor secrete

Elvetienii dau puteri sporite serviciilor secrete. Elvetienii au spus masiv „da”, duminica, unei legi a informatiilor care autorizeaza serviciile secrete sa le supravegheze comunicatiile telefonice si activitatile pe Internet, potrivit primelor estimari cu More »

Video. In Elvetia se inaugureaza cel mai lung tunel feroviar din lume. Are 57 km si a costat 11 miliarde euro

Miercuri se inaugureaza cu fast in Elvetia cel mai lung tunel feroviar din lume, sapat sub Alpi si cu o lungime de 57 km. Lucrarile au durat 17 ani si au costat More »

Industria luxului din Elvetia nu mai merge ceas

Orologierii elvetieni se pregatesc de inca un an dificil din cauza dificultatilor economice care limiteaza cererile pentru branduri de lux pe principalele piete de export. Vanzarile in Hong Kong, prima piata mondiala More »

Elvetia va tine un referendum care va hotari daca bancile comerciale vor mai putea sa creeze bani

Elvetia va tine un referendum pentru a decide daca bancilor comerciale li se va interzice sa creeze bani, informeaza The Telegraph . Guvernul federal elvetian a confirmat joi ca va tine aceasta More »

Kriminalität: Freiburger Polizei fasst rumänische Panzerknacker

FREIBURG – Die Freiburger Kantonspolizei hat mehrere Rumänen festgenommen, denen sie 20 Einbrüche oder Einbruchversuche in Einkaufszentren vorwirft. Dort sollen die Männer jeweils Tresore aufgebrochen haben. Eine Beute von mehr als 370’000 More »

Ministrul elveţian al Finanţelor şi-a anunţat demisia, după victoria partidului naţionalist SVP

Ministrul Finanţelor, Eveline Widmer-Schlumpf, şi-a anunţat demisia după şapte ani în Guvernul Elveţiei, după ce partidul său conservator a pierdut alegerile din această lună, fiind câştigate de o formaţiune politică antiimigraţie, informează More »

Elvetia este prima tara care suspenda vanzarea modelelor Volkswagen suspecte ca ar fi fost modificate pentru a pacali testele

Autoritatile elvetiene au anuntat ca suspenda vanzarile de masini diesel noi din grupul Volkswagen, interdictia urmand a se aplica doar celor suspecte ca ar contine software-ul folosit pentru a trisa la teste, More »

Economia Elveției a crescut, în al doilea trimestru. Ar putea urma o nouă apreciere a CHF

Economia Elveţiei a crescut peste aşteptări, în trimestrul al doilea, susţinută de exporturile care au rezistat neaşteptat de bine la presiunea francului puternic, relatează Reuters, preluat de Mediafax. PIB-ul elveţian a avansat cu More »

 

Marc Bruchez, Ambasada Elvetiei: Romania are un potential economic urias datorita capitalului uman pretios

150 milioane de euro. Aceasta este suma pe care statul elveţian şi-a propus să o investească în România în următorii şapte ani, în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român. Acesta face parte dintr-un program mai amplu de cooperare dintre Elveţia şi Uniunea Europeană prin care cele 12 ţări care au aderat la UE după 1 mai 2004 beneficiază de fonduri nerambursabile din partea Confederaţiei Elveţiene, în valoare de aproape 1 miliard de euro.
Cu ocazia Zilei Naţionale a Elveţiei am stat de vorbă cu domnul Marc Bruchez, ataşat economic şi reprezentant al Ambasadei Confederaţiei Elveţiene în România despre investiţile în ţara noastră, criza financiară mondială, despre actuala instabilitatea politică, dar şi despre frumuseţea ascunsă a Bucureştiului şi despre Braşov, oraşul său preferat din România. Crede în multiculturalism şi în puterea simbolică a Jocurilor Olimpice. Pentru Londra 2012, pariază pe tenismenul elveţian Roger Federer.

D-le Marc Bruchez, Elveţia este un partener de nădejde al României, anul trecut sărbătorindu-se 100 de ani de relaţii diplomatice între cele două ţări. Care au fost contribuţiile Elveţiei de-a lungul timpului la dezvoltarea României?

Aşa este, anul trecut cele două ţări au sărbătorit un secol de relaţii diplomatice, Elveţia fiind în strânse relaţii cu România încă de pe vremea regelui Carol I, un apropiat al ţării noastre. Chiar dacă în timpul regimului comunist, relaţiile dintre cele două naţiuni au fost poate mai reci, odată cu Revoluţia din 1989, Elveţia s-a apropiat de România, dovadă fiind importantele ajutoare de ordin financiar care au sprijinit România în tranziţia sa către o democraţie şi o economie de piaţă.

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, Elveţia a suspendat fondurile atribuite procesului de tranziţie, în schimb a lansat o noua schemă prin intermediul Programului de Cooperare Elveţiano-Român, program care îşi propune să investească în România aproape 150 milioane de euro până în anul 2019 Acest program acoperă o paletă largă de domenii de investiţii şi reprezintă de fapt esenţa relaţiilor bilaterale dintre cele două state.

Care sunt direcţiile de acţiune ale acestui program?

Elveţia şi-a propus ca prin intermediul acestui program să sprijine economia românească având intervenţii în domenii precum infrastructură, mediu şi dezvoltarea sectorului privat, în special a IMM-urilor (întreprinderi mici şi mijlocii n.r.) pe de o parte, şi pe cealaltă parte să sprijine dezvoltarea socială prin acordarea de fonduri pentru sănătate, societate civilă, cercetare ştiinţifică şi burse şcolare.

Pentru a putea accesa aceste fonduri, potenţialii beneficiari trebuie să depune o serie de proiecte, prin care să demonstreze viabilitatatea ideilor şi beneficiul real adus comunităţilor locale, economiei şi societăţii în ansamblu. De exemplu, în cadrul domeniului „Infrastructura şi mediu", subcategoria „Eficienţă energetică", patru oraşe din România: Braşov, Suceava, Arad şi Cluj au fost selectate pentru a depune proiecte în vederea îmbunătăţirii performanţelor de mediu.

De celalaltă parte, vestea punerii în joc a unor fonduri pentru sprijinul societăţii civile, în valoare totală de aproximativ 10 milioane de euro, a fost foarte bine primită. Pentru prima alocare de fonduri în valoare de 2,6 milioane franci elveţieni, s-a înregistrat un număr impresionat de 805 aplicaţii din zona non-guvernamentală. Pe zona sănătăţii fondurile vor sprjini activităţi în domeniul neonatologiei şi serviciilor de primă urgenţă, precum SMURD.

Ce cred investitorii elveţieni despre România şi cum văd ei actualele tensiuni politice prin care trece ţara noastră?

Investiţiile în România nu se rezumă doar la fondurile oferite prin intermediul acestui program de cooperare, ci ele sunt completate de prezenţa pe piaţa românească a unor companii elveţiene de renume mondial precum ABB, Holcim, Nestle, Novartis, Sika, Helvetansa, care prin activitatea lor contribuie la dezvoltarea economiei româneşti. Astfel Elveţia se află pe locul 8 în topul investitorilor străini.

Marii jucători elveţieni de pe piaţa românească sunt încântaţi în mod deosebit de calitatea oamenilor angajaţi în cadrul companiilor. Ei apreciază că aceştia sunt foarte bine educaţi şi pregătiţi, cunosc multe limbi străine, iar acest lucru poate reprezenta un adevărat avantaj în vederea relansării economiei României. În ciuda instabilităţii politice pe care România o traversează acum, ţara voastră are un potenţial economic uriaş, tocmai datorită acestui capital uman preţios.

În mod cert această instabilitate, schimbările survenite peste noapte în legislaţie, nu sunt privite cu ochi buni de către investitorii elveţieni, însă cu toate acestea, jucătorii din piaţă sunt încrezători în viitorul României şi consideră că pe termen mediu ţara voastră rămâne un loc bun pentru investiţii. Se pot face multe în România, de la afaceri în turism şi infrastructură pănă la afaceri în domeniul energiei regenerabile, important este să existe o stabilitate a legii. Deocamdată nu am auzit de vreo companie elveţiană care ar dori să se retragă din România.

Marc Bruchez, Ambasada Elvetiei: Romania are un potential economic urias datorita capitalului uman pretios

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: